Torta Hir

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3672k232
Torta Hir
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
24/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Da poželiš da pojedeš parče ove torte nije hir, već pitanje dobrog ukusa"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 2/3 šolje
  • skrob - 2 kašike, pšenični
  • kakao - 2 kašike
  • za mus
  • pavlaka - 400 ml
  • tečna čokolada - 200 g
  • maskarpone - 150 g
  • šećer u prahu - 1/2 šolje
  • za sirupiranje
  • kafa - 250 - 300 ml, sveža, kuvana
  • tečna čokolada - 200 g
  • maline - 150 - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojte belanca od žumanca. Umutite ih sa šećerom u vazdušast krem. Dodajte im umućena žumanca. Brašno, kakao i skrob se proseju.

Dodajte ih postepeno u smesu od jaja, dok pažljivo mešate špatulom. Smesu podelite na dva dela. Ispecite dve kore u kalupu 20-22 cm, na 180 stepeni, 15 minuta svaku.

Ostavite da se ohlade. Umutite maskarpone zajedno sa šećerom. Dodajte mu umućenu pavlaku (odvojte od nje oko 2 šolje za mazanje torte).

Promešajte veoma dobro i dodajte tečnu čokoladu (unapred istopljenu i blago ohlađenu). Sklopite tortu stavljajući jednu koru u kalup u kome ste pekli.

Prelijte kafom i namažite polovinom tečne čokolade (100 g). Poređajte maline i sipajte čokoladni mus. Zagladite dobro i stavite drugu koru.

Prelijte i nju. Namažite preostalom čokoladom. Odozgo prekrijte odvojenom pavlakom. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati.

Provucite pažljivo nož po zidovima kalupa i oslobodite tortu. Ukrasite je posipajući kakao i poređajte čokoladne loptice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: