Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda

Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Posna keks torta sa slatkom od šumskih jagoda
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Da se ne biste kajali i da ne narušite post jedite samo posne đakonije, kao što je ova sjajna keks torta sa slatkom do šumskog voća"

Potrebni sastojci

  • bademovo mleko - 1 litar
  • keks - 1/2 kg, običan
  • skrob - 1 komad, jagoda
  • šećer - 5 kašika, sa vanilom
  • bademi - 10 - 15 komada, sirovi
  • slatko od šumskih jagoda
  • kokosov maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo skrob u 200 ml hladnog svežeg bademovog mleka. Preostalo zagrevamo na vatri. Dodajemo šećer, u čiju sam teglu dodavala štapiće iskorišćene vanile. Promešamo i skrob dok se ne dobije gladak krem srednje guste konzistencije.

Bademi su natopljeni prethodne večeri, zato se mnogo lako ljušte. Sameljemo ih u secku i dodajemo u krem zajedno sa grudvom maslaca. Dobro promešamo da ne dozvolimo da se formira korica.

U vatrostalnu posudu, srazmernu veličini i količini keksa, sipamo krem. Rasporedimo ga ravnomerno po dnu i poređamo red keksa. Preko njih raspršimo voće iz slatka. Njihova količina ne treba da dominira, da ne bi bio previše sladak i težak desert.

Ponovo rasporedimo red krema i tako ređamo do poslednjeg sloja keksa.

Odozgo završimo i zagladimo kremom. Aranžiramo sa jagodama iz slatka.

Uvijamo streč folijom i ostavljamo dezert da odstoji. Nakon oko 3-4 sata stavljamo u frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: