Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Kavarma»Kavurma sa prazilukom i svinjskim mesom

Kavurma sa prazilukom i svinjskim mesom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Kavurma sa prazilukom i svinjskim mesom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
30/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Za hladnije jesenje večeri jedna predivna kavurma po isprobanom receptu iz bugarske kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 500 - 600 g
  • praziluk - 5 strukova, bez poslednjeg zelenog dela
  • luk - 4 komada, srednje velike glavice, stari
  • pečene paprike - 2 zelene + 2 crvene
  • beli luk - 2 čena
  • vino - pola šolje, Merlo
  • bujon od povrća - 200 ml
  • paradajz pire - 2 kašičice ili pola konzerve paradajza
  • pečurke - 1 komad, velika pečurka
  • ulje
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • šareni biber - 2 prstohvata
  • čubar - mrvljeni
  • so
  • peršun - za posipanje
  • jaja - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Meso se očisti od svih žila i iseče na male kocke. Zaprži se u ulju dok ne porumeni. Dodaje se vino i izdinsta se meso oko 1 minut, da ispari alkohol i da ostane samo aroma.

Praziluk se iseče na krugove i dodaje se u meso, stari luk se usitni, beli luk se usitni, sitno se iseče pečurka, paprike se takođe iseku na male parčiće. Dodaje se aleva paprika, miks zrna bibera, so, bujon i paradajz pire. Posipa se čubrom i ostavlja na umerenoj ringli oko 20-30 minuta da se krčka.

Prebacuje se u odgovarajuće posudice za pečenje u rerni. U svaku posudicu se dodaje još po jedna kašika ulja odozgo. Ako je neophodno, tokom pečenja može da se doda i malo vrele vode u svaku posudicu.

Peče se na 200 stepeni oko sat i po.

Malo pre nego što se izvadi gotova kavurma iz rerne, razbije se po jedno celo jaje u svaku posudicu i zapeče se još 3-5 minuta. Posipa se peršunom.

Beleška: U principu za kavurmu se koristi svinjsko meso od plećke, ali ja sam koristila svinjski kontra file, jer nema masnoća i žila koje treba prethodno da se odstrane. To je suvlje meso i zato sam dodala malo više ulja.

Za paradajz pire sam koristila pola pakovanja paradajza iz italijanskih konzervi. One su sa gustim sosom u oljuštenim paradajzom u kockicama.

Za brže sitnjenje povrća, provukla sam ga kroz blender na oko 3-4 sekunde po principu kreni-stani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: