Način pripreme
Meso se očisti od svih žila i iseče na male kocke. Zaprži se u ulju dok ne porumeni. Dodaje se vino i izdinsta se meso oko 1 minut, da ispari alkohol i da ostane samo aroma.
Praziluk se iseče na krugove i dodaje se u meso, stari luk se usitni, beli luk se usitni, sitno se iseče pečurka, paprike se takođe iseku na male parčiće. Dodaje se aleva paprika, miks zrna bibera, so, bujon i paradajz pire. Posipa se čubrom i ostavlja na umerenoj ringli oko 20-30 minuta da se krčka.
Prebacuje se u odgovarajuće posudice za pečenje u rerni. U svaku posudicu se dodaje još po jedna kašika ulja odozgo. Ako je neophodno, tokom pečenja može da se doda i malo vrele vode u svaku posudicu.
Peče se na 200 stepeni oko sat i po.
Malo pre nego što se izvadi gotova kavurma iz rerne, razbije se po jedno celo jaje u svaku posudicu i zapeče se još 3-5 minuta. Posipa se peršunom.
Beleška: U principu za kavurmu se koristi svinjsko meso od plećke, ali ja sam koristila svinjski kontra file, jer nema masnoća i žila koje treba prethodno da se odstrane. To je suvlje meso i zato sam dodala malo više ulja.
Za paradajz pire sam koristila pola pakovanja paradajza iz italijanskih konzervi. One su sa gustim sosom u oljuštenim paradajzom u kockicama.
Za brže sitnjenje povrća, provukla sam ga kroz blender na oko 3-4 sekunde po principu kreni-stani.