Estonski hleb sa cimetom

30/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj6069
"Hleb sa dahom cimeta - idealan za hladne dane i svetle nadolazeće praznike "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije10
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano428
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 400 g
  • sveže mleko - 2490 ml, na sobnoj temepraturi
  • šećer - 1 kašika, kristal
  • kvasac - 6 g, suv ili 1 kašičica
  • so - pola kašičice
  • maslac - 30 g, istopljen
  • žumance - 1 komad
  • nadev
  • maslac - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 5 kašike, smeđi
  • cimet - 3 kašičice
  • bademi - 3 kašike, istucani, oljušteni
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Pljosnata posuda za pečenje postavljenja papirom za pečenje.

U maloj posudi se promešaju kvasac, šećer i malo svežeg mleka i ostavi se da se aktivira 10 minuta. Dodaje se žumance i maslac, rastopljen na sobnoj temperaturi. Promeša se.

U posudu od miksera se sipa brašno, so, dodaje se tečna smesa, ostatak svežeg mleka i mesi se testo dok se ne odvoji od zidova posude miksera. Testo se stavlja u blago namazanu posudu, pokriva se folijom i ostavlja da naraste oko sat vremena.

U posudi se promeša meki maslac, smeđi šećer, cimet, istucani bademi.

Na nabrašnjenoj površini pomoću oklagije se oblikuje testo u pravougaonik. Kašikom se stavlja nadev, a na 1 cm od kraja testo se ostavlja bez nadeva.

Oblikuje se čvrsti rolat i oštrim nožem se razreže po sredini, dok se 3 cm u gornjem delu ne seče.

Uvrnu se fitilji i upletu, pazeći da razrezi budu s gornje strane. Oblikuje se u venac i prebacuje u posudu za pečenje. Namaže se belancem i posipa smeđim šećerom.

Peče se na 180 stepeni oko 30 minuta.slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar