Hleb sa cimetom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Hleb sa cimetom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Sladak hleb od cimeta za doručak i dan postaje nekako sunčaniji i svetao"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno 280 g
  • sveže mleko - 125 ml
  • maslac - 50 g
  • kvasac - 1 i 1/2 kašičica, suvi
  • jaje - 1 komad
  • so - prstohvat
  • šećer - 2 kašike
  • za nadev
  • smeđi šećer - 50 g
  • cimet - 1 kašika
  • za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte u odgovarajućoj posudi sveže mleko i maslac. Zagrejte ga tek toliko da se istopi maslac.

Pazite da ne provri. Stavite u toplu tečnost jednu i po kašičicu suvog kvasac.

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli. Mutite kratko jaje sa dve kašike šećera. Sipajte sveže mleko u brašno, dodajte umućeno jaje i šećer i zamesite meko testo.

Testo je izuzetno prijatno za rad. Izmešano testo pretvorite u loptu. Stavite u nabrašnjenu posudu, namažite kašičicom maslinovog ulja. Pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok testo ne udvostruči svoj obim.

U posudici pomešajte braon šećer i cimet.

Na nabrašnjenoj površini razvijte naraslo testo. Razvijte u pravougaonik. Pospite šećerom, pomešanim sa cimetom. Uvijte u rolat. Stavite rolat u izduženi kalup za kolač zapremine jedan litar postavljen papirom za pečenje.

Pokrijte krpom i ostavite još oko sat, ili dok testo ne ispuni kalup. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pre nego što stavite hlab u rernu namažite ga umućenim žumancem pomešanim sa dve kašike svežeg mleka. Ispecite dok ne dobije prijatnu preplanulost.

Pazite da hleb ne pregori odmah, obično kad su namazana žumancem, peciva brzo pregore odozgo čak i na umerenoj vatri. Zato nakon prvih 7-8 minuta pokrijte parčetom aluminijumske folije.

Ohladite gotov hleb sa cimetom na rešetki. Isecite ga nakon što se potpuno ohladi.

Veoma je ukusan, nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: