Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Sufle»Sufle s kamemberom

Sufle s kamemberom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Sufle s kamemberom
Fotografije: marcheva14
1 / 3
06/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Raskošan francuski sufle sa predivnim ukusom kamembera!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada, podeljena na žumanca i belanca
  • maslac - 40 g
  • brašno - 3 kašike
  • senf - 1 kašičica, dižonski, jak po ukusu
  • sveže mleko - 240 ml
  • kamember - 125 g, na parčiće, 1 pakovanje
  • prezle - pola šolje
  • muskatni oraščić - poal kašičice, sveže mleko
  • aleva paprika - pola kašičice, ljuta
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Kalupi za krem karamel - 6 komada.

Podmazani veoma dobro istopljenim maslacem pomoću četke i posuti sa svih strana prezlama.

Na umerenoj ringli u šerpi se istopi maslac i dodaje se brašno. Promeša se energično žičanom mutilicom oko 60 sekundi. Sklanja se sa ringle i hladi se.

Sveže mleko se zagreva sa solju, senfom, muskatnim oraščićem, ljutom alevom paprikom. Dodaje se u brašno uz neprestano mešanje žičanom mutilicom.

Skanja se sa vatre i dodaju se žumanca jedno po jedno. Dodaje se i sir u parčićima.

Šerpa se stavlja ponovo na umerenu do slabu ringlu i meša se energično da se istopi sir, ili da ostane u sasvim malim parčićima i da smesa bude teška i da se lepi na mutilicu. Sklanja se sa vatre.

Belanca se umute u sneg. Polovina njih se dodaje u smesu od sira, meša se špatulom i nakon toga cela smesa se dodaje u posudu s belancima. Ponovo se meša špatulom. Smesa treba da je lagana i vazdušasta.

Svaki kalup se napuni smesom pomoću kašike do 3/4. Stavljaju se u pljosnatu posudu za pečenje da bi bilo praktičnije i stavljaju se u rernu na 190 stepeni 15 minuta. Sufle odozgo treba da ima lepu zlatastu preplanulost i da se dovoljno podigao, izgleda baš kao pečurka.

Izvadi se iz kalupa i odmah se i servira.

Beleška: Raskošni francuski sufle. On je od one hrane od koje pojedeš zalogaj i ništa ne gutaš. Vazdušasto i gusto istovremeno. Začini se jako osećaju, takođe i predivan ukus kamembera.

Normalno je da splasne nakon što se izvadi iz rerne.

Može da se čuva u frižideru. Kada se izvade iz frižidera ponovo se stavljaju u rernu na 190 stepeni na oko 10-15 minuta i ponovo će da narastu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: