Način pripreme
Kalupi za krem karamel - 6 komada.
Podmazani veoma dobro istopljenim maslacem pomoću četke i posuti sa svih strana prezlama.
Na umerenoj ringli u šerpi se istopi maslac i dodaje se brašno. Promeša se energično žičanom mutilicom oko 60 sekundi. Sklanja se sa ringle i hladi se.
Sveže mleko se zagreva sa solju, senfom, muskatnim oraščićem, ljutom alevom paprikom. Dodaje se u brašno uz neprestano mešanje žičanom mutilicom.
Skanja se sa vatre i dodaju se žumanca jedno po jedno. Dodaje se i sir u parčićima.
Šerpa se stavlja ponovo na umerenu do slabu ringlu i meša se energično da se istopi sir, ili da ostane u sasvim malim parčićima i da smesa bude teška i da se lepi na mutilicu. Sklanja se sa vatre.
Belanca se umute u sneg. Polovina njih se dodaje u smesu od sira, meša se špatulom i nakon toga cela smesa se dodaje u posudu s belancima. Ponovo se meša špatulom. Smesa treba da je lagana i vazdušasta.
Svaki kalup se napuni smesom pomoću kašike do 3/4. Stavljaju se u pljosnatu posudu za pečenje da bi bilo praktičnije i stavljaju se u rernu na 190 stepeni 15 minuta. Sufle odozgo treba da ima lepu zlatastu preplanulost i da se dovoljno podigao, izgleda baš kao pečurka.
Izvadi se iz kalupa i odmah se i servira.
Beleška: Raskošni francuski sufle. On je od one hrane od koje pojedeš zalogaj i ništa ne gutaš. Vazdušasto i gusto istovremeno. Začini se jako osećaju, takođe i predivan ukus kamembera.
Normalno je da splasne nakon što se izvadi iz rerne.
Može da se čuva u frižideru. Kada se izvade iz frižidera ponovo se stavljaju u rernu na 190 stepeni na oko 10-15 minuta i ponovo će da narastu.