Način pripreme
Tikvice se očiste i iseku pomoću ljuštilice za krompir na tanke trake. Stavljaju se na kuhinjski ubrus da se upije njihova voda.
U duboku šerpu se sipa maslinovo ulje, usitnjen luk i izgnječen beli luk i ostavlja se nekoliko minuta da postane prozračan. Dodaje se mleveno meso i meša se, da postanu mrvice. Dodaje se i paradajz, bosiljak, peršun, origano, so, biber, pardajz pire i lovorov list i ostavlja se na umerenoj vatri da se krčka oko 30 minuta.
U posudi se pomešaju rikota sa jajetom, peršunom, narendanim parmezanom oko 150 g, solju, biberom. Meša se dobro u ujednačenu smesu.
U posudu za pečenje se stavlja prvo mleveno meso sa paradajz sosom, posle se rađaju tanki parčići tikvica, namaže se sosom od rikote, posipa se parmezanom i ponovo tikvice itd. dok se završava mlevenim mesom i obilno narendanim parmezanom. Između slojeva posipa se zrnima bibera.
Peče se na 180 stepeni oko 45-50 minuta.