bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Kobasice»Domaća Kobasica»Meraklijska domaća kobasica

Meraklijska domaća kobasica

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k5k7k
Meraklijska domaća kobasica
Fotografije: Albena Asenova
1 / 3
06/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Ukupno
90 min.
"Sa koliko meraka je napravite, sa duplo više ćete je pojesti"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 2 kg, šareno
  • goveđe meso - 1 kg, od buta ili repa
  • tvrda slanina - 1 kg, od buta ili repa
  • so - 8 kašika
  • biber - 3 kašičice, mleveni
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • beli luk - 2 - 3 glavice (po želji)
  • creva - svinjska ili ovčija
* merne jedinice

Način pripreme

Isečemo beli luk na sitno i istucamo ga u kašu u drvenom avanu sa 1/4 soli. Očistimo meso od kožica i sameljemo ga dva puta. Pomešamo ga sa belim lukom i rastvorenom u malo vode preostalom solju, biberom i alevom paprikom (po želji možemo da dodamo dve ljute papričice iseckane na sitno) i ostavaljamo na hladnom mestu 24 sata.

Prvo isečemo slaninu na tanke tračice. Nakon toga je isečemo poprečno na kocke i zamesimo s odležalom smesom.

Natopimo creva na 1 sat u haldnoj vodi, nakon toga ih ocedimo dobro i punimo pripremljenom smesom, vezujući ih na 20 cm. Zakačimo ih na provetrivo, tamno i hladno mesto. Tako pripremljene domaće kobasice uz pravilno čuvanje mogu da izdrže nekoliko meseci.

Beleška:

Preporučuje se da kobasice konzumiramo nakon termičke obrade, tj. bar deset minuta da ih dinstamo ili da ih ispržimo na jakoj vatri ili da se ispeku na roštilju.

Šećer može da se doda samo u mesne konzerve koje će se konzumirati ubrzo nakon pripreme ili će se čuvati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: