Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za meso»Pikantni sos Harisa

Pikantni sos Harisa

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Pikantni sos Harisa
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Direktno iz tuniske kuhinje - originalan recept za Harisa sos!"

Potrebni sastojci

  • korijander - 2 kašičice, semenke
  • kumin - 1 kašičica, semenke
  • beli luk - 5 čenova, zapečeni sa ljuskom
  • čili - 3 komada, sveže paprike
  • ljuta paprka - 1 kašičica, tucana
  • paradajz pire - 6 supenih kašika
  • biljna mast - 1/2 šolje
  • crni luk - 1/2 glavice - zapečen
  • ružina voda - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice, smeđi
  • limun - sok od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Čenove belog luka posebno uvijte u aluminijumsku foliju namazanu maslacem. Kad imamo malu količinu koristimo gril tiganj. Stavljamo ih u njega i poklopimo. Gotovi su za 10-15 minuta. Ostavljamo da se ohlade i izgnječimo ih na pire.

U suvom teflonskom tiganju zapečemo semenke korijandera i kumina. Pazite da ne izgore. Oslobađaju mirise, dok su još tople izgnječimo ih u avanu.

Sitno iseckamo ljute paprike (koristimo rukavice). Stavite ih u avan i sa malo soli izmrvite na pire.

U kaseroli sa ugrejanoj masti propržimo na tri minuta semenke, pire od belog luka i crveni luk, čili pastu. Dodamo paradajz pire i ostavimo sos da se krčka na visokoj temperaturi, nekoliko minuta, dok se smesa ne redukuje.

U posudi pomešamo ružinu vodu sa šećerom. Dodamo je u sos.

Po želji možemo dodati i malo sveže ceđenog soka od limuna.

Čuvamo na hladnom mestu u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: