Način pripreme
Brašno se stavlja u posudu, sipa se masnoća i dodaje trećina vode. Prstima se meša.
Doliva se još trećina vode, da se zamesi testo, koje treba da je elastično. Zato se voda doliva u porcijama. Bilo mi je neophodno oko 200-220 ml vode. Testo postaje meko i elastično i ne treba da se lepi po rukama.
Uvija se u foliju i ostavlja oko deset minuta. Nakon toga testo se oblikuje u fitilj i od njega se rukama kidaju loptice, oko 6 komada treba da ih bude.
U međuvremenu se zagreva tiganj na ringli na srednjoj temperaturi. Od postojećih devet stepeni zagrejala sam ringlu između šestog i sedmog stepena. Svaka lopta se razvija oklagijom preko malo brašna i da je tanko poput novčića. Izlupa se od brašna i stavlja u zagrejan suv tiganj.
Peče se oko 30-40 sekundi i odmah se okreće, nakon što su se pojavili lepi mehuri. Sklanja se iz tiganja i ako se radi sa gasnom ringlom stavlja se direktno na slabu vatru, tako da oprži testo i ako rezultat toga će se pojaviti još veći mehuri. Odmah se sklanja i maže istopljenim maslacem.
Izvor: Recepti 30
Beleška: Izuzetno ukusan hleb. To su pitice koje mogu da posluže za sve, ali ja ih najviše volim blago namašćene. Pravila sam ih u velikom tiganju s debelim dnom. Pogačice budu gotove veoma brzo i treba da se pazi na vreme, a to je oko 30-40 sekundi sa svake strane.
Pojavljuju se predivni mehuri, a ako imate gasnu ringlu mehuri budu još veći i treba da se dobije lepa šupljina. Pravila sam ih na keramičkoj ringli, jer nemam gasnu, ali i pored toga ispali su sjajni.