Način pripreme
Kupus se iseče na tanke trake. Ako su lente mnogo duge iseku se na pola. U šerpu se nalije ulje i nakon što se zagreje dodaju se sitno isečen luk i opran pirinač. Mešaju se neprestano dok pirinač ne upije dovoljno masnoće i ne postane prozračan.
U pirinač i luk se dodaju 3 šolje vode ili 1 šolja soka od kupusa (u tom slučaju ne dodaje se so kasnije) i 2 šolje vode. Dodaje se 1 kašičica soli.
Nakon što je kupus omekšao i pirinač je skoro skuvan dodaje se aleva paprika.
Meša se dobro i sve se sipa u posudu za pečenje. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se blago ne zapeče.
Beleške:
- Ako je kupus mnogo kiseo ili slan, prvo se opere i dobro ocedi ili se stavlja na kratko u vrelu vodu i nakon toga se ocedi;
- Ako je kupus mnogo kiseo ili slan, ali želite da iskoristite sok od kupusa umesto da samo stavite vodu, onda je bolje da je samo pola šolje soka od kupusa u dve i po šolje vode;
- Ako ne želite da ga zapečetem možete da dokuvate jelo na ringli, dok se pirinač ne skuva potpuno.