Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Mus»Božićni krem od tikve i sušenih kajsija

Božićni krem od tikve i sušenih kajsija

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Božićni krem od tikve i sušenih kajsija
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 6
22/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
6
"Desert koji će učiniti praznik još lepšim"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 800 ml
  • tikva - 500 g
  • kajsije - 200 g, sušene
  • instant kafa - 30 ml, neskafa, jaka
  • brusnice - 50 g, sušene
  • voda - 200 ml
  • šećer - 1 šolja
  • vanila - 2 komada
  • orasi - 50 g, pečeni
  • pšenični skrob - 1 kašika, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Lagan krem nežne strukture, pogodan za završetak Božićne večere.

Za ovu svrhu koristimo slatku sortu tikve, oljuštenu i očišćenu od semenki. Isečemo je na srednje velike parčiće i kuvamo je na pari.

Malo pre nego što je potpuno gotovo, skolonimo je s vatre i procedimo. U šerpi zagrevamo sveže mleko. Dodajemo mu suve kajsije isečene na pola i tikvu koja će nakon pet minuta biti gotova, skuvana.

Dodajemo vanile i pasiramo smesu. Šećer dodajemo u porcijama, a njegova količina zavisi od slatkoće tikve.

Ratimo na slanboj ringli. Na kraju dodajemo skrob rastvoren u malo vode, promešamo i sklanjamo s ringle.

Pripremamo šolju jake i kvalitetne kafe, u koju stavljamo brusnice da upiju tečnost i nabubre.

Dodajemo deo njih u krem, a drugi - za aranžiranje. Orahe blago zapečemo u vrelom tiganju ili u rerni. Izlomimo ih na parčiće.

Stavljamo krem u čaše, posipamo orasima i sa malo brusnica. Serviramo ga ohlađen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Zanimljiva kombinacija
10.08.2022 21:58