Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Seoska musaka od krompira

Seoska musaka od krompira

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Seoska musaka od krompira
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Još se pitamo zašto je na selu sve ukusnije, zato ćemo sipati drugi tanjir od seoske musake od krompira i razmišljaćemo"

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g
  • kačkavalj - 150 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 2 supene kašike
  • bujon - 300 ml, domaći pileći ili od povrća
  • ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
  • čubar - 1 supena kašika
  • origano - 1 kašičica, izmrvljen
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo krompir. Isečemo ga na komade srednje veličine i stavljamo u pleh (ja koristim pravougaonu vatrostalnu činiju za 4 porcije).

Prelivamo krompir bujonom (ako nemate, dodajte toplu vodu), treba da pokrijte krompir 0.5 mm.

Posipamo čubrom, origanom, solju po ukusu i biljnom masti. Promešamo sastojke, poravnamo ih i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.

Za to vreme krupnije izrendamo kačkavalj, a od brašna, jajeta i svežeg mleka pripremamo preliv za musaku.

Čim se tečnost redukuje i krompir porumeni, vadimo pleh i obilno posipamo kačkavaljem i rasporedimo nekiko kockica maslaca.

Pečemo još 5 minuta da se rastope kockice maslaca. Prelivamo musaku mlečnom smesom i pečemo dok ne dobije zlatnu koricu.

Serviramo toplu, sa prilogom od seoske turšije, kiselih krastavaca ili mariniranih ljutih paprika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: