Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Po mogućnosti velika keramička posuda za pečenje prečnika 26 cm.
Krompir se očisti i stavlja u posudu s vodom. Svaki krompir se iseče na kriške oko 3 mm i iseče na male kocke. Opet se vraća nazad u vodu. Cela spremna posuda s krompirom se ostavlja sa strane.
Dve vrste sira se narendaju odvojeno na krupno rende. Ostavljaju se sa strane.
Na ringlu se stavlja veći tiganj sa maslacem i malo maslinovog ulja. Zagreva se na umerenoj temperaturi i sipa se svo brašno, meša se energično žičanom mutilicom. Dodaje se sveže mleko, meša se ponovo energično, da se ne stvore grudve i da bude dobar Bešamel sos. Soli se, stavlja se muskatni oraščić i biber.
Nakon što počnu da se pojavljuju mehurići od krčkanja, sipa se narendani čedar i pola parmezana, druga polovina se ostavlja sa strane za kasnije. Meša se žičanom mutilicom dok se ne istope. Dobija se gusta žuta smesa.
Kocke krompira se ocede od vode i odmaj se sipaju u smesu od sira. Dodaju se usitnjene Halapenjo paprike i senf.
Meša se s dve kašike, kao salata - za veću udobnost. Cela smesa se sipa u keramički kalup. Posipa se preostali, sirom parmezanom i prezlama.
Peče se na 180 stepeni oko 50-60 minuta ili dok krompir ne bude potpuno skuvan.
Beleška: Umesto paprika Halapenjo koristila sam čili papriku usitnjenu. U nedostatku velike keramičke posude može da se koriste dve manje ili posuda za pečenje po izboru.
Vrsta krompira je po izboru.