Način pripreme
Operemo i očistimo krompir. Isečemo ga na komade srednje veličine i stavljamo u pleh (ja koristim pravougaonu vatrostalnu činiju za 4 porcije).
Prelivamo krompir bujonom (ako nemate, dodajte toplu vodu), treba da pokrijte krompir 0.5 mm.
Posipamo čubrom, origanom, solju po ukusu i biljnom masti. Promešamo sastojke, poravnamo ih i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Za to vreme krupnije izrendamo kačkavalj, a od brašna, jajeta i svežeg mleka pripremamo preliv za musaku.
Čim se tečnost redukuje i krompir porumeni, vadimo pleh i obilno posipamo kačkavaljem i rasporedimo nekiko kockica maslaca.
Pečemo još 5 minuta da se rastope kockice maslaca. Prelivamo musaku mlečnom smesom i pečemo dok ne dobije zlatnu koricu.
Serviramo toplu, sa prilogom od seoske turšije, kiselih krastavaca ili mariniranih ljutih paprika.