bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem Supe»Jesenja supa sa bratvurstom

Jesenja supa sa bratvurstom

Jesenja supa sa bratvurstom
Fotografije: Sevdalina Irikova
09/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
"Ukusna improvizacija sa Bratvurstom - obavezno probajte"

Potrebni sastojci

  • bujon od povrća - 1800 ml
  • bratvurst - 200 g
  • vrganj - 4 komada, suvi
  • krompir - 2 komada
  • praziluk - 2 struka, samo beli deo
  • crveni luk - 1/2 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • sočivo - 100 g, zeleno (kuvano)
  • paškanat - 1 koren
  • čičoka - 1 komad
  • đumbir - 2 cm
  • kari - 1/2 kašičice
  • kisela pavlaka - 2 supene kašike
  • susamovo ulje - 1 supena kašika
  • beli luk - 1 čen
  • indijski orah - 50 g, sirov
  • maslac - 50 g
  • majčina dušica - 3 - 4 struka
  • čubar
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo povrće za supu. Krompir, praziluk, paškanat, čičoku i šargarepu sečemo na krupnije komade.

Skuvamo ih u posoljenom bujonu od povrća dok ne bude gotovo. U njega stavljamo celu grančicu čubra. Pasiramo ih zajedno sa kuvanim sočivom. Dodajemo pavlaku i maslac, razredimo sa bujonom dok ne dobijemo željenu gustinu (ja volim da je gušća).

Stavimo da još jednom na kratko provri i skidamo sa vatre. U suvom teflonskom tiganju zapečemo indijski orah. Kad se ohladi sameljemo ga i dodajemo u pasirano povrće.

U 200 ml vrelog bujona potopimo vrganje.

Kobasice isečemo ne mnogo tanko i zapržimo ih u susamovom ulju na kratko. Izvadimo i u istoj masti propržimo crveni luk, isečen na polumesec, isečene vrganje, ceo čen belog luka i sitno izrendan đumbir.

Dodajemo bujon od povrća i ostavljamo da se karamelizuje. Začinimo vrganjima i karijem.

Nakon termičke obrade probamo i posolimo ako je potrebno. Pasiramo ih i dodajemo u pretostale sastojke.

Supu serviramo toplu, posutu majčinom dušicom i čubrom. U sredinu stavljamo komadiće bratvursta.

Savet: Volim da improvizujem i da serviram nestandardno. Drugi put sam pripremila supu da bude gušća, u sredinu svakog tanjira sam dodala po 2-3 kašičice karamelizovanog luka, đumbir, vrganje i kobasice. Odozgo možete posuti mlevenim orašastim plodovima.

Ima mnogo varijanti, pitanje je mašte i ukusa. Volim ove kobasice zato što su bogate origanom, kuminom i belim lukom, mirisi koji dopunjuju ostale sastojke. Možete probati i sa čorizom ili kvalitetnom slaninom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: