Način pripreme
Operemo i očistimo povrće za supu. Krompir, praziluk, paškanat, čičoku i šargarepu sečemo na krupnije komade.
Skuvamo ih u posoljenom bujonu od povrća dok ne bude gotovo. U njega stavljamo celu grančicu čubra. Pasiramo ih zajedno sa kuvanim sočivom. Dodajemo pavlaku i maslac, razredimo sa bujonom dok ne dobijemo željenu gustinu (ja volim da je gušća).
Stavimo da još jednom na kratko provri i skidamo sa vatre. U suvom teflonskom tiganju zapečemo indijski orah. Kad se ohladi sameljemo ga i dodajemo u pasirano povrće.
U 200 ml vrelog bujona potopimo vrganje.
Kobasice isečemo ne mnogo tanko i zapržimo ih u susamovom ulju na kratko. Izvadimo i u istoj masti propržimo crveni luk, isečen na polumesec, isečene vrganje, ceo čen belog luka i sitno izrendan đumbir.
Dodajemo bujon od povrća i ostavljamo da se karamelizuje. Začinimo vrganjima i karijem.
Nakon termičke obrade probamo i posolimo ako je potrebno. Pasiramo ih i dodajemo u pretostale sastojke.
Supu serviramo toplu, posutu majčinom dušicom i čubrom. U sredinu stavljamo komadiće bratvursta.
Savet: Volim da improvizujem i da serviram nestandardno. Drugi put sam pripremila supu da bude gušća, u sredinu svakog tanjira sam dodala po 2-3 kašičice karamelizovanog luka, đumbir, vrganje i kobasice. Odozgo možete posuti mlevenim orašastim plodovima.
Ima mnogo varijanti, pitanje je mašte i ukusa. Volim ove kobasice zato što su bogate origanom, kuminom i belim lukom, mirisi koji dopunjuju ostale sastojke. Možete probati i sa čorizom ili kvalitetnom slaninom.
Prijatno!