Način pripreme
Skuvajte kinou, tako da bude odnos 1:2 /1 šolja kinoe i 2 šolje vode/ oko 15 minuta. Kinoa je gotova kada je nabubrela, kada bude providna i kad aupije svu vodu. Ostavite je da se ohladi. Za to vreme luk sitno iseckajte.
Dodajte ga kinoi kada s eohladi, zajedno sa jajetom, sirom, prezlama i začinima /so, biber, čubar, majčina dušica, mirođija, peršun/.
Dobro promešajte i napravite ćufte. Uvaljajte u brašno i pržite u dobro zagrejanom ulju. Ćufte su gotove kada poprime prjatnu zlatnu boju sa obe strane.
Gotove ćufte poređajte na ubrus, kako bi se suvišna masnoća ocedila. Poslužite ih sa mlečnom salatom.
Napomena: Ćufte od kinoe se mogu ispeći u rerni, da budu još zdravije.
Rerna se zagreva na 200 stepeni, a u tepsiju se stavlja papir za pečenje i ćufte se peku dok ne porumene.