Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa mocarelom i šarenom solju

Pogača sa mocarelom i šarenom solju

GALYa DUMANOVAGALYa DUMANOVA
Šef kuhinje
12730304
Pogača sa mocarelom i šarenom solju2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
8
"Iznenadi baku, ustani pre nje i pripremi aromatičnu pogaču sa mocarelom i šarenom solju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • maslac - 1/2 paketa (60g)
  • ulje - 1/3 šolje
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • sveže mleko - 150 ml
  • voda - 150 ml
  • šarena so - 4 supene kašike
  • mocarela - 150 g
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno direktno u duboku šerpu ili duboku posudu. Napravite udubljenje, unutra stavite kvasac, malo mlake vode, šećer i sa malo brašna pomešajte kvasac u udubljenju. Kad nadođe počinite da dodajte sastojke u sledećem redosledu: 1 jaje i 1 belance (žumance odvojite u šolju za ptemazivanje pogače pre pečenja), posle ugrejanu vodu i mleko, kad brašno upije vodu tek onda počijemo da dodajemo ugrejani maslac i ulje.

Čim se maslac sjedini sa testom, odmah oblikujte lopticu i ostavite je u šerpu ili u duboku posudu, pokrijte je folijom i stavite u rernu na 40 stepeni. Isključite rernu i sačekajte da nadođe.

Kad nadođe, sipaje na namazanu radnu površinu NE MESITE VIŠE, samo rukom ili nožem podelite na 4 dela. Ponovo rukom, nemojte pritiskati, oblikujte ravne pitice kao pica, izmedju njih namažite ulje, stavite kriške mocarele i pospite šarenom solju - između svake ravne pogačice. Svaku stavite jednu na drugu. Posle nožem secite kao tortu na komade, svaki komad uvijte proizvoljno u kravaj, i svaki od njih zavežite na čvor.

Komade poređajte u pleh. Dobro je da pleh bude oblože papirom za pečenje, ali nije obavezno. Ako nema papira, namažite mašću. Nakon toga na kratko ostavite da nadođe, 15 minuta, namažite umućenim jajetom. Odozgo možete posuti susamom ili semenom maka.

Prethodno ugrejte rernu na 200 stepeni i čim stavite pogaču da se peče, smanjie na 180 stepeni. Pecite dok ne bude gotova, prvih dvadeset minuta nemojte otvarati rernu.

Kad se ispeče, izvadite je iz rerne, posle je pokrijte krpom i čim se malo ohladi izvadite na rešetku da se hladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: