Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Ruska salata»Prava ruska salata

Prava ruska salata

Tatyyana BalovaTatyyana Balova
Početnik
4714
Prava ruska salata
Fotografije: Potrebitel#240543
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Kakav je to praznik bez ruske salate"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • šargarepa - 5 - 6 komada
  • grašak - 1 pakovanje, mlad, zamrznut
  • kiseli krastavčići - 1 tegla
  • jaja - 3 komada, tvrdo skuvana
  • šunka - 250 - 300 g
  • jabuke - 1 velika, kiselkasta
  • majonez - 1.5 - 2 tegle
* merne jedinice

Način pripreme

Što je grašak tamnije boje i sitniji, to znači da je mlađi. Nemojte ga odmrzavati napolju.

Krastavčići ne treba da su domaći, jer i kad je tegla kuvana 5 minuta, onda su oni meki, a treba da budu hrskavi.

Šunka da bude obavezno praška, dimljena, od buta - nikako kuvana, vakumirana, itd., jer od ukusa šunke najviše zavisi i ukus ruske salate.

Majonez treba, takođe, kao i šunka, da bude kvalitetan. Preporučljivo je da bude francuski. Ne treba da sadrži razna ceđena kisela mleka, jer će to pokvariti ukus salate. Najbolje je da se napravi domaći, od svežih žumanaca, a obavezno je da se doda i 1/2 kašike senfa.

U šerpu sa 2 litra vode sipajte 1.5 kašičicu soli i ostavite da proključa. Krompir ogulite i isecite na male kocke. Isipajte ih u proključalu vodu, da se skuvaju. Kuvanje bi trebalo da traje oko 20 minuta.

Ocedite kuvan krompir u cediljki i ostavite da se ohladi.

Ponovo sipajte oko litar vode sa malo soli i ostavite da proključa. Čim provri, u nju isipajte zamrznuti grašak (ne treba da se odmrzava! ).

Isecite i skuvanu šargarepu na kockice i isipajte je u veliku posudu, gde ćete celu salatu pomešati.

Šunku i jaja isecite na kockice. Jabuku krupno narendajte.

Sastojcima dodajte i dobro ohlađeni krompir. Na kraju dodajte i majonez i sve promešajte.

Čuvajte u staklenim teglama u frižideru. Rok trajanja salate zavisi od brojnosti i apetita porodice - što je veća porodica, to salata manje traje - može da ispari od trenutka kad je stavite u frižider pa do trenutka kad ga otvorite ponovo.

Sa čim se slaže?

- Sa kriškom hleba, ruska salata ovako odlično ide uz ruski čaj.

- Bez hleba se ruska salata, naravno, slaže uz votku.

- INače može da služi za predjelo, posebno ako je uvijena u listiće šunke.

Najbolje ide uz veselo društvo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti