Način pripreme
Ova lazanja je moja improvizacija, dobra alternativa je kad nemate mnogo vremena za pripremu raznih soseva i nadeva. Prvo napravite bešamel sos, tako što u šerpu na vatru stavite maslac, sačekate da se rastopi i dodajte brašno, mešajte neprestano.
Osavie minut-dva da se brašno malo zaprži i sipajte mleko. Energično mešajte dok se sos ne zgusne i dodajte so i biber. Skinite sa vatre. Isecite dimljeni svinjski vrat na tanke komade, topljeni sir na krugove, a dimljenu gaudu na trakice srednje debljine.
Uzmite odgovarjući pravougaoni pleh, na dno stavite malo bešamel sosa, rasporedite ga i preko njega stavite kore jednu dok druge. Kod mene su u red stale tri i po kore. Preko njih stavite komade dimljenog vrata, odozgo poređajte kružiće topljenog sira, pospite delom paradajz pirea sa pečurkama i obilno pokrijte slojem bešamel sosa.
Napravite drugi red lazanja tako što ponovo stavite kore, preko njih dimljeni vrat i završite trakicama dimljene gaude. Ponovo stavite paradajz sos sa pečurkama i obilno stavite bešamel sos. Napravite na isti način treći i čevrti red, ređajte kore, vrat, topljeni sir, sosove i kore, vrat, gaudu, sosove.
Poslednji red završite sosom. Svi redovi lazanje treba da budu dobro natopljeni sosom, tako da prilikom pečenja kore mogu da omekšaju i da lazanje budu sočne, a ne suve. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 45 minuta.
Izrendajte kačkavalj, izvadite pleh, skinite foliiju i obilno pospite kačkavaljem. Ponovo stavite u rernu na 10 minuta, dok se kačkavalj ne rastopi i dok ne dobije zlatnu boju. Pre serviranja sačekajte da se ohladi i onda isecite.
Napomena: U ovom slučaju sam koristila kore sa spanaćem, vi možete koristiti i obične. Paradajz sos sa pečurkama ima mnogo dobar ukus i štedi vreme, ako želite možete ga i sami priprmeiti.