Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Ajle - turski slatkiš u kalupu za kuglof

Ajle - turski slatkiš u kalupu za kuglof

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Ajle - turski slatkiš u kalupu za kuglof
Fotografije: Sia Ribagina
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Hoćete li probati naš ukusni ajle slatkiš? Potreban mu je samo kalup za kuglof i malo meraka"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 5 komada
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite sirup tako što u šerpu sipate vodu i šećer. Stavite na vatru, kad provri stavite sok i koru limuna i kuvajte dok se ne zgusne i dok ne dobijete šećerni sirup. Ostavite na hladnom da se ohladi.

Uzmite kalup za kuglof sa rupom i namažite ga sa malo ulja. Poređajte kore za pitu na dno, lagano ih izgužvajte kao harmoniku.

Stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite kore oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade na kratko.

U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilom. Dodajte ulje i kiselo mleko, promešajte i stavite brašno sa praškom za pecivo. Mutite dok se potpuno ne sjedine.

Sipajte smesu u kalup preko kora. Kalup ponovo stavite u rernu na 170 stepeni i pecite, proverite čačkalicom za zube da li je gotovo.

Kad bude gotov, izvadite ga iz rerne, prođite nožem po ivicama kalupa, tako da se kolač odvoji i prelijte ga hladnim šećernim prelivom. Stavite u frižider na nekoliko sati da se prelije, nakon toga ga okrenite na poslužavnik i skinite kalup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: