Način pripreme
Potopite pasulj na 4 sata u hladnu vodu, ocedite ga i operite. Stavite ga u šerpu, sipajte vodu da ga pokrije i dodajte prstohvat šećera. Stavite na vatru i poklopite, ostavite da provri, kuvajte 5 minuta i ocedite, propsite vodu i operite pasulj.
Očistite povrće i isecite ga na komade. Stavite pasulj u glinenu đuvečaru ili grne, dodajte isečeni luk, paprike, zeleni paradajz, mleveni paradajz, šećer i sve začine.
Sipajte maslinovo ullje i sipajte vodu, oko dva prsta ispod ivice posude. Poklopte i stavite u rernu. Uključite na 190 stepeni i ostavite da provri, smanjite na 160 stepeni i kuvajte tri sata.
Uzmite kobasice i ispecite ih na roštilju ili gril tiganju. Kad prođe tri sata, pažljivo izvadite glinenu posudu, otvorite i stavite kobasice, promešajte, sipajte malo tečnosti, ako je potrebno, proverite zrna da li su kuvana i procenite koliko vremena će se kuvati.
Ponovo poklopite, pažljivo stavite u rernu i dintajte još pola sata. Vreme kuvanja je odokativno, u zavisnosti od vrste pasulja. Svakom pasulju treba različito vremena za kuvanje, zato, kad prođe tri sata, procenite koliko mu još treba.