Domaći hlepčić sa crnim brašnom

28/01/2018
"Ukusno i lepo - pogledajte kako da naterate sve komšinice, da vam zavide na ukusnoj pogači "
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano477
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 350 g (crno La Grande Famiglia)
  • brašno - 150 g, belo (+ 100 g za posipanje i mešenje)
  • kvasac - 7 g, suv
  • voda - 280 - 300 ml, mlaka
  • med - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte dve vrste brašna u posudi, posolite, napravite udubljenje, sipajte kvasac, med i postepeno dodajte po malo vode i mesite dok je potpuno ne upije.

Pomešajte sve tako da se sastojci spoje i da dobijete glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo vode ili brašna i mesite 15 minuta.

Gotovo testo oblikujte na loptu, pokrijte folijom i ostavite na jedan sat na toplom da se udvostruči.

Proizvodi od crnog brašna ne nadolaze tako dobro kao oni koji su samo od belog, zato nemojte očekivati da mnogo naraste.

Namerno sam zamrsila hleb sa dve vrste brašna, zato što ako samo koristite crno tekstura hleba će vam biti zbijenija, vlažna, i ja lično volim da dodam po malo belog brašna, da bi se gluten u njemu aktivirao i da da hlebu ukus i izgled koji volim.

Pipremite ravan pleh, na dno stavite papir za pečenje, stavite loptu testa, pospite je brašnom i uz pomoć oštrog noža ili novog žileta napravite proizvoljne proreze odozgo. Ja sam napravila proreze u obliku lista cveta.

Brašno koje posipate odozgo stvara koricu kad se hleb ispeče, a i čini da se prorezi, koje ste napravili, vide.

Stavite hleb ugrejanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 50 minuta, posmatrajte ga nakon što prođe 30 minuta.

Gotov hleb izvadite, stavite ga na metalnu rešetku i ostavite da se ohladi 10 minuta, nakon toga ga isecite na kriške ili izlomite na komade.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar