Bakine mekike

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
05/02/2018
"Bakine mekike i mekike su omiljeni doručak hiljadama ljudi. Miris domaće pripremljenih mekika i krofni vraća sećanja iz detinjstva."
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije20
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano7 027
  • Pregledi tokom meseca143
  • Pregledi tokom sedmice59
  • Komentarisano1 times
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 i 3/4 kašičice, suv
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 60 ml
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • sveže mčeko - 170 ml
  • so - 1 i 1/2 kašičice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • brašno - 4 i 1/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u 50 ml svežeg mleka sa šećerom i malo brašna. Ostavite sa strane da se aktivira, nakon toga dodajte so i postepeno zamesite sa brašnom, dodavajući i sveže mleko, ulje i umućeno jaje.

Gotovo testo prebacite u duboku i namazanu posudu, pokrijte folijom i stavite u frižider.

Potrebno je da se stvore velike šupljine, što znači da je gotovo oza upotrebu. Ostavite na 10-15 minuta na sobnoj temperaturi.

Ugrejte ulje u dobokom tiganju, kidaje od testa, oblikujte mekike i stavite ih da se prže dok ne dobiju lepu roze-braon boju.

Okrenite ih sa druge strane, a gotove stavite u posudu sa poklopcem. Servirajte mekike sa slanim ili slatkim prilogom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Veca
Veca
14.08.2019 00:01
Divne su,ništa bez bakine kuhinje
0
0