Đevreci sa makom

26/02/2018
"Da li se sećate onih đevreka sa makom - mekani, aromatični, bukvalno se tople u ustima - evo, ovo je proveren recept za njih "
Priprema40 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno70 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano169
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 250 ml
  • ulje - 3 supene kašikke + za premazivanje
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • so - krupnija za posipanje
  • seme maka - za posipanje
  • susam - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i u njega sipajte kvasac i šećer. Napravite udubljenje, sipaje vodu i ulje - malo ugrejane. Dodajte polovinu soli i zamesite glatko, elastično testo. Pred kraj mešenja stavite i ostatak soli.

2. Namažite testo uljem i ostavite da nadođe 40 minuta na toplom.

3. Ponovo na kratko mesitei pritiskajte da izađe vazduh koji se stvorio u balončićima. Podelite na 5 jednakih delova i od svakog napravite fitilj i sastavite ivice da izgleda kao đevrek.

4. Poređajte ih na rastojanju u pleh, obložen papirom za pečenje ili prethodno namazan, i ostavite da nadođu oko 30-40 minuta ili dok se ne udvostruče i lepo narastu.

5. Ugrejte rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač bez ventilatora, unutra stavite vatrostalnu činiju sa vodom da bi kružila para, koja garantuje hrskavu koricu. Đevreke namažite vodom, pomešanom sa nekoliko kapljica ulja ili maslinovog ulja i pospite semenom maka i krupnijom soli. Po želji pospite sa malo susama.

6. Stavite u ugrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlaznu boju.

Servirajte tople ili hladne u društvu omiljenog jela.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar