Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i u njega sipajte kvasac i šećer. Napravite udubljenje, sipaje vodu i ulje - malo ugrejane. Dodajte polovinu soli i zamesite glatko, elastično testo. Pred kraj mešenja stavite i ostatak soli.
2. Namažite testo uljem i ostavite da nadođe 40 minuta na toplom.
3. Ponovo na kratko mesitei pritiskajte da izađe vazduh koji se stvorio u balončićima. Podelite na 5 jednakih delova i od svakog napravite fitilj i sastavite ivice da izgleda kao đevrek.
4. Poređajte ih na rastojanju u pleh, obložen papirom za pečenje ili prethodno namazan, i ostavite da nadođu oko 30-40 minuta ili dok se ne udvostruče i lepo narastu.
5. Ugrejte rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač bez ventilatora, unutra stavite vatrostalnu činiju sa vodom da bi kružila para, koja garantuje hrskavu koricu. Đevreke namažite vodom, pomešanom sa nekoliko kapljica ulja ili maslinovog ulja i pospite semenom maka i krupnijom soli. Po želji pospite sa malo susama.
6. Stavite u ugrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlaznu boju.
Servirajte tople ili hladne u društvu omiljenog jela.
Neka vam je slatko!