Način pripreme
1. Pripremite krem tako što ugrejete mleko sa šećerom, vanilom i korom od pomorandže, dok ne provri, i nakon toga smanjite vatru na minimum.
Posebno umutite jaja sa brašno da ne ostane mnogo gusto, u njih dodatno stavite nekoliko kašika mleka.
2. Izvadite kore od pomorandže i štapić vanile i lagano sipajte smesu od jaja. Mešajte dok se krem ne zgusne i pojačajte vatru da se belance ne preseče. Na kraju dodajte rum i maslac. Ostavite krem da se ohladi, mešajte ga s vremena na vreme da sene uhvati korica.
3. Za to vreme pripremite testo.
Prosejte brašno i prašak za pecivo u posudu. Umutite jaja šećerom i sipajte u njega, zajedno sa uljem i sokom od limuna. Zamesite glatko testo, nemojte dugo mesiti nego samo onoliko, koliko je porebno da se sastojci sjedine i dok ne postane glatko.
4. Podelite na dve lopte - jednu veću od druge. Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte oklagijom veću loptu na tanku, okruglu koru, prečnika bar 3 cm većeg neko pleh, u kome ćete peći (moj je bio prečenka 26 cm, sa dnom koje skida). Stavite koru na dno, prethodno namazano ili obloženo papirom za pečenje. Krajeve zalepite uz ivice pleha. Sipajte krem i poklopite preostalim testo, koje ste takođe razvukli na tanku koru (prilikom razvlačenja sipajte više brašno, zato što će se kora lepiti, polomiće se ako pokušate da je odvojite sa radne površine).
5. Pospite pinjolama i stavite u ugrejanu rernu na 185 stepeni oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Čim se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!