Način pripreme
Posebna stvar kod ovog testa je što se mesi sa salamurom iz sira. Onda treba da bude kvalietna - da bude napravljena od prokisle surutke i soli, da bude bistra, da se ne razvlači i da ima prijatan miris.
U posudu za mešenje testa stavite brašno, napravite udubljenje. U njega sipajte salamuru rastvorenu sa malo šećera i kvascem. Zamesite meko testo, dodajte mlaku vodu dok ne upije svo brašno. Testo ne treba da se lepi.
Uvijte ga krpom i ostavite na toplom oko 15 minuta. Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte oklagijom testo debljine oko 1 cm. Oštrim nožem podelite listove po sredini na dve jednake polovine,
Namažite površinu belancem jednog jajeta, a žumance odvojite za premazivanje. Ravnomerno izmrvite sir. Uvijte u rolate.
Od dve polovine dobijate dva rolata, svaki isecite na komade debljine 2 cm. Tako isečene komade poređajte u pleh namazan uljem, stavite ih u ležeći položaj. Liče na puževe.
Ostavite na toplom, pokrivene krpom da nadođu. Premažite umućenim žumancem i preko svakog stavite po malo kravljeg maslaca.
Pecite u umereno ugrejanoj rerni dok ne porumene. Izvadite ih, poprskajte sa malo hladne vode i pokrijte krpom desetak minuta.
Servirajte tople sa domaćim kiselim mlekom ili jogurtom.