Morski užitak sa pipcima od lignje

10/03/2018
"Ko kuva ovako ukusna jela, njihov dom će uvek biti pun gladnika "
Priprema5 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno55 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano341
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Pipke od gigantskih lignji možete kupiti u većim hipermarketima na štandovima sveže ribe.

Da bi bili krti, kao kod hobotnice treba da ih skuvate. Dobro je da znate da za vreme kuvanja miris postaje veoma jak i težak, ali nakon termičke obrade miris se popravlja.

Obavezno treba da budu sveži, kuvajte ih onog dana kad ih kupite, nemojte da ih zamrzavate ili da ostavljate za drugi dan.

Stavite pipke u šerpu, pokrijte vodom, stavite zrna bibera, lovorov list i glavicu luka, i ostavite da provri. Kad voda provri jepo je da ih posmatrate, u zavisnosti od veličine pipaka oni budu gotovi u različlito vreme.

Moji su bili dosta debeli i skuvali su se za 40 minuta, pravila sam pipke koji su bili gotovi za 20 minuta. Zato je dobro da ih s vremena na vreme ubodete viljuškom u najdeblji deo, ako ulazi lagano, znači da su gotovi.

Pazite da ih ne prekuvate, ako propustite trenutak biće fatalno, zato što ako se prekuvaju postaju žilvi i stežu se. Ako propustite vreme, moraćete da ih kuvate bar sat i po.

Kad budu gotovi, izvadite ih, ocedite i operite tekućom vodom od mastila. Ugrejte roštilj ili ploču i stavite pipke da se zapeku minut-dva.

Očistite i iseckajte beli luk. Ugrejte maslac i maslinovo ulje, stavite beli luk i pržite kratko. Sipajte vino, promešajte, začinite solju i biberom, ocedite sok od pola limuna i kuvajte minut, dok alkohol ne ispari.

Kad se tečnost smanji i sos počne da bude gust, isecite pipke i stavite ih u tiganj. Promešajte i odmah skinite sa vatre. Servirajte sa komadićima limuna ili peršunom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar