Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Gnezda»Gnezda od mlevenog mesa sa nadevom i sosom od pečuraka

Gnezda od mlevenog mesa sa nadevom i sosom od pečuraka

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14635764
Gnezda od mlevenog mesa sa nadevom i sosom od pečuraka7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Malo sosa od pečuraka i gnezda od mlevenog mesa se pretvaraju u raskošno jelo, odgovarajuće i za specijalne trenutke"

Potrebni sastojci

  • za gnezda
  • mleveno meso - 800 g, po izboru
  • prezle - 1 šolja
  • luk - 1 velika glavica
  • jaja - 1 komad
  • paprika - 1/2 zelene + 1/2 crvene
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • čubar - po ukusu
  • peršun - 1/2 veze, svež
  • za nadev
  • kiseli krastavčići - 5 komada
  • konzervirane pečurke - 100 g
  • topljeni sir - 140 g
  • kečap - 5 supenih kašika
  • kačkavalj - 200 g
  • za sos od pečuraka
  • pečurke - 250 g, sveže
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • maslac - kockica
  • brašno - 2 supene kašike
  • belo vino - 100 ml
  • pavlaka - 2 supene kašike
  • so
  • biber
  • sok od limuna - sok od pola limuna
  • peršun - 1/2 veze
  • limun
  • mladi luk
  • crvena paprika - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte mleveno meso sa začinima, sitno samlevenim povrćem i prezlom. Začinite i ostavite u frižideru da upije sve mirise.

Za nadev isecite kisele krastavce, pečurke i topljeni sir na kockice.

Od začinjenog mlevenog mesa napravite 10 lopti i poređajte ih u odgovarajući pleh za pečenje. Uz pomoć čaše pritisnite svaku loptu u srednu tako da se dobije gnezdo. Ravnomerno napunite nadevom, u svako gnezdno stavite krastavce, pečurke i topljeni sir.

Pecite u rerni oko 40-50 minuta.

Izvadite pleh i u svako gnezdo stavite kečap i obilno pospite kačkavaljem. Pecite dok se kačkavalj ne rastopi.

Za sos od pečuraka:

U odgovarajućoj posudi rastopite maslac, dodajte i malo ulje, prorpžite beli luk i zapržite pečurke i izrendajte šargarepu, dodajte brašno, sipajte malo mlake vode ili bujon, dodajte i pavlaku, ostavite sve da se dinsta, pred kraj dodajte vino u smesu. Začinite začinima. Iscedite limun i pospite iseckanim peršunom.

Servirajte gnezda tako što ih prelijete sosom i ukrasite po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: