Način pripreme
U šerpu sipajte 2 litre vode i dodajte strukove peršuna, malu glavicu očišćenog luka i 2 ravne supene kašike soli. Stavite na vatru da provri i dodajte prethodno očišćene i oprane batake, kuvajte 15 minuta.
Izvadite batake i poređajte na ubrus, ostavite da se osuše od vode. Pripremite smesu za pohovanje tako što u posudi umutite jaja i dodate bosiljak, sitno iseckan peršun, izrendan čen belog luka i majonez.
Dobro promešajte. U poseban tanjir sipajte prosejano brašno, a u treći tanjir pomešajte prezle i susam. Ugrejte ulje na umernoj vatri, uvaljajte osušene batake, prvo u brašno, posle u smesu od jaja, i na kraju u prezle.
Pržite dok ne dobiju lepu zlatnu boju sa svih strana, to je od 3-5 minuta. Gotove batake poređajte na ubrus da se ocedi višak masti.