Način pripreme
Teleće šnicle očistite od masti i žilica. Isecite na veće komade, stavite u posudu.
Luk isecite na kriške i sipajte preko mesa. Šargarepu očistite i isecite na krugove, sa malim nagibom, stavite u posudu, beli luk izgnječite i dodajte, posolite, začinite sveže mlevenim biberom, majčinom dušicom i sipajte jednu celu flašu suvog, crnog vina.
Ljuštilicom za povrće isecite pola pomorandže, isecite nadva dela i probodite ružicama karanfilića, dodajte u posudu sa mesom, dodajte lovorov list, promešajte i uvijte u foliju. Ostavite u foliji na jednu noć.
Ujutru izvadite kore od pomorandže sa karanfilićem, izvadite lovorov list. Meso izvadite rešetkastom kašikom i stavite u ubrus da se dobro osuši.
U šerpu od livenog gvožđa sa debelim dnom sipajte maslinovo ulje da se ugreje. Dodaje meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju ili dok potpuno ne ispasi višak tečnosti. Izvadite rešetkastom kašikom, ostavite sa strane.
Slaninu isecite na kriške oko 1/2 cm. Isecite na kockice i dodajte u šerpu sa maslinovim uljem. Pržite. U trentku kad korica postane zlatna, dodajte brašno, mešajte energično, dodajte meso, promešajte, sipajte sok od paradajza i celu marinadu iz posude. Promešajte i poklopite. Kuvano poklopljeno na umerenoj vatri dok ne provri, ili dok se rerna ne ugreje.
Rernu ugrejte na 140 stepeni. Stavite celu šerpu unutra i ostavite na 120 minuta.
Kad prođe 120 minuta, izvadite šerpu, dodajte masline bez koštica, cele, poklopite i ponovo vratite. Kuvajte još oko 20 minuta na istoj temperaturi.
Pospite iseckanim listovima peršuna.
Za dodatak možete pripremiti Duchess pire.
Napomena: Ovo je sporo kuvana teletina na provansalski način, francuski paprikaš, koji se obavezno priprema u šerpi sa debelim dnom, možete da bude od livenog gvožđda, kao što sam ja koristila, može i sa kreamičkom ali sa poklopcem. Duboka marinada vodi do toga da meso bude nežno, sočno i bogatog ukusa. Francuski paprikađ može da se pravi i sa jagnjećim mesom.
Vino obavezno treba da bude jako, suvo, bogatog ukusa. Domaće vino se ne prepručuje, zato što sadrži šećer.
Paradajz sos treba da bude gust i od slatkog paradajza.