Način pripreme
Džigericu isecite na filee debljine 2 cm, dok je hladna, tek izvađena iz frižidera. Koristite oštar nož, uz pomoć koga odvajate vidljive žilice. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta, pokriveno streč folijom i odozgo krpom, da ne dolazi svetlost, da ne bi promenile boju.
Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na jakoj vatri. Ako se plašite da će se zalepiti, možete malo namazati dno maslinovim uljem.
Čim se tiganj maksimalno ugreje, onda stavite komadiće džigerice. Zato što je više od 90% sastavljena od masti, ona će početi da je odvaja i da se prži, zato prethodno ne solimo, da se ne istopi previše pod delovanjem soli. Pržite tako 30 sekundi sa svake strane. Zavisi od svačijeg ukusa, zato, ako želite možete malo i da prepržite. Idealna guščija džigerica je dobro pržena spolja, i nežna i krta iznutra.
Gotove džigerice izvadite na ubrus, koji će upiti višak masti, posolite i pospite biberom i dok su još tople (obavezno) servirajte. Možete ih staviti na prepečenu krišku hleba ili da poređate na tanjir u društvu slatkog po izboru.
Drugi odličan način da pripremite guščiju džigericu je tako što ćete je uvaljati u šećer u prahu i staviti u frižider na kratko. Posle izvadite, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zbod toga šećer ovlaži i stvori se korica.
Tako će se oko džigerice stvoriti karamel korica, kako je objašnjeno gore.
Uvek jedite toplu, zato što kada se ohladi gubi kvalitet ukusa.
Prijatno!