Način pripreme
1. Očistite ribu, nemojte skidati glavu, odsecite samo rep i izvadite centralnu kost. Rasecite je malo po dužini - samo koliko da se otvori kao knjiga.
2. Oljuštite i isecite krompir na kriške ili velike komade, i pecite ih u nekoliko kašika maslinovog ulja i soli, oko 10 minuta na 200 stepeni.
3. U tiganju propržite beli luk u preostalom maslinomvom ulju, sitno iseckan, celu suvu papriku, i sitno iseckane bademe (na tihoj vatri), dok ne počnu da dobijaju boju. Onda sipajte sirće, poklopite i isključite ringlu.
4. Stavite ribu otvorenu sa kožom na dole preko krompira, prelijte belim vinom i malo soli, stavite u rernu 15 minuta na 190 stepeni.
5. Gotov brancin prelijte smesom od belog luka i pospite peršunom. Jelo servirajte toplo.
Recept je tipičan za zonu Baskije i Navare - veoma jednstavna metoda koja se rodila u baskojskom selu Orio - odatle i dolazi ime recepta. Najrasprostranjeniji način pripreme ribe je, osim u rerni, i na žaru. Badema nema u orignalnom receptu, ja sam ih dodala kako bilo raskošnije.
Prijatno!