Način pripreme
Orio je malo obalsko selo na teritoriji oblasti Pais Basko u Španiji.
Način na koji ljudi dugo godina tamo pripremaju ovu vrstu bele ribe se nametnuo i dobio ogromnu slavu, zbog toga što su sa malo sastojaka i mnogo osećanja i majstorstva postizali predivan rezultat i na taj način pripremljena, riba je bila nevrovatno ukusna, krta i uspešna.
Evo kako i mi možemo da je pripremimo i da saznamo razlog dobijene slave ovog sela i metodu mesnih ribara, koji su dobili toliku popularnost.
1. Pripremite roštilj, preporučije se na ćumur. Stavite rešetke na 10-12 cm od vatre i sačekajte da se dobje žar.
2. Za to vreme pripremite ribbu, očistite je od unutrašnjosti i krljušti, počnite od repa na gore. Ostavite je celu, nemojte da je cepate previše. Nemojte skidati glavu. Operite je i osušite. Nemojte prati previše, neki majstori kažu da kad se riba opere, gubi se deo njenog cenjenog ukusa. Uz pomoć četke je namažite maslinovim uljem spolja i iznutra.
3. Stavite celu ribu na roštilj i pecite 10 minuta sa svih strana. Ako je vatra mnogo jaka možete je smanjiti - imajte u vidu da i kad je skinete ona će nastaviti da se kuva, zato što u njoj još uvek ima toplote.
4. Iseckajte čenove belog luka i proržite ga u maslinovom ulju na umerenoj vatri. Papriku prepolovite ili je možete iseckati. Stavite i nju u beli luk i sipajte sirće. Nakon nekoliko sekundi skinite sa vatre.
5. Gotovu ribu izvadite na rešetku na veliki tanjir i otvorite je, podelite je na dva dela kao otvorenu knjigu. Prelijte je pripremljenom smesom i po želji dodajte još soli.
6. Odmah servirajte u društvu lepog belog vina.
Izuzetno krta i neverovatno ukusna riba koju vredi probati!