Ovsena pogača

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ovsena pogača
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Jedna lepa trpeza će se lako pretvoriti u savršenu, ako u centar stavite mirisnu ovsenu pogaču"

Potrebni sastojci

  • ovsene mekinje - 300 g
  • ovsene pahuljice - 3 supene kašike, za posipanje
  • belo brašno - 250 g + za mešnju
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 25 g. svež
  • sveže mleko - 260 ml
  • maslac - 50 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • krupnija so - za posipanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktivirajte kvasac u 130 ml mleka, dodajte kašičicu šećera i dve kašike belog brašna. Preostalo brašno prosejte u posudu i pomešajte sa ovsenim mekinjama i ovsenim pahuljicama.

2. U sredini napravite udubljenje, u njega razbijte jaje, odvojitejedno žumance za premazivanje.

Sipajte kvasac, preostalo mleko, so i ulje. Zamesite testo, prebacite na brašnom posutu radnu površinu. Mesite oko 10-15 minuta, dodajte malo po malo od maslaca (odvojite i njega za premazivanje na kraju). U samom početk će vam se malo lepiti, ali u procesu mešenja će prestatati da se lepi. Ako je potrebno pospite po malo brašna, ali pazite da ne postane previše tvrdo testo.

3. Razvucite na tanku koru i isecite na trakice debljine 3-3.5 cm. Svaku uvijte u oblik puža i stavite u pleh, namazan ili pokriven papirom za pečenje (prečnika 22-23 cm). Neke puževe isecite na dva dela i stavite u ivice, ako ne mogu da stanu celi. Pokrijte krpom tako da ne dodiruje testo i stavite u ugrejanu rernu na 40 stepeni 30 minuta, nakon toga isključite rernu i neka pogača nadolazi još 1 sat. Udvostručiće se, ali neće mnogo da naraste, nemojte da vas to brine.

4. Namažite žumancem, umućenim sa malo ulja i nekoliko kapljia vode. Pospite ovsenim pahuljicama, krupnijom soli i susamom, i ostavite da odstoji na toplom još 20 minuta.

5. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Kad je izvadite namažite je odvojenim maslacem i naprskajte vodom. Uvijte čistom krpom 5 minuta i nakon toga ostavite na rešetku da se ohladi!

Iznenađujućeg ukusa, zdrava pogača!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: