Način pripreme
1. Aktivirajte kvasac u 130 ml mleka, dodajte kašičicu šećera i dve kašike belog brašna. Preostalo brašno prosejte u posudu i pomešajte sa ovsenim mekinjama i ovsenim pahuljicama.
2. U sredini napravite udubljenje, u njega razbijte jaje, odvojitejedno žumance za premazivanje.
Sipajte kvasac, preostalo mleko, so i ulje. Zamesite testo, prebacite na brašnom posutu radnu površinu. Mesite oko 10-15 minuta, dodajte malo po malo od maslaca (odvojite i njega za premazivanje na kraju). U samom početk će vam se malo lepiti, ali u procesu mešenja će prestatati da se lepi. Ako je potrebno pospite po malo brašna, ali pazite da ne postane previše tvrdo testo.
3. Razvucite na tanku koru i isecite na trakice debljine 3-3.5 cm. Svaku uvijte u oblik puža i stavite u pleh, namazan ili pokriven papirom za pečenje (prečnika 22-23 cm). Neke puževe isecite na dva dela i stavite u ivice, ako ne mogu da stanu celi. Pokrijte krpom tako da ne dodiruje testo i stavite u ugrejanu rernu na 40 stepeni 30 minuta, nakon toga isključite rernu i neka pogača nadolazi još 1 sat. Udvostručiće se, ali neće mnogo da naraste, nemojte da vas to brine.
4. Namažite žumancem, umućenim sa malo ulja i nekoliko kapljia vode. Pospite ovsenim pahuljicama, krupnijom soli i susamom, i ostavite da odstoji na toplom još 20 minuta.
5. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Kad je izvadite namažite je odvojenim maslacem i naprskajte vodom. Uvijte čistom krpom 5 minuta i nakon toga ostavite na rešetku da se ohladi!
Iznenađujućeg ukusa, zdrava pogača!
Prijatno!