Način pripreme
But očistimo od masnoće, tamo gde je moguće. Operite i dobro osušite ubrusom. Sa deblje strane oštrim i tankim nožem napravite proreze sa se napravi džep. Ostavite sa strane.
U posudi izgnječite sir, dodajte isečeni suvi paradajz i izgnječen beli luk. Mešajte dok ne dobijete pastu. Dodajte i suvi origano, biber, so i masline, sitno iseckane, pospite maslinovim uljem i celu smesu promešajte i napunite džep buta, a nakon toga zavežite koncem za kuvanje, da dobijete lep paketić.
Oštrim i tankim nožem napravite male proreze odozgo na mesu i stavite male čenove belog luka i iglice ruzmarina, možete iseći na dva dela, ako su veliki. Napravite oko 6-8 proreza. Pospite solju, biberom, alevom paprikom i namažite maslinovim uljem sa svih strana.
Komade mesa pokrijte folijom i ostavite na hladnom 30 minuta da upije mirise. Kad se dovoljno ohladi stavite u rernu na 220 stepeni oko 15 minuta, da se zapeče odozgo, smanjite temperaturu na 160 stepeni, odozgo stavite komadiće mesa.
Za vreme pečenja u posudi pomešajte sok od jednog limuna i soja sos, i namažite meso četkom na svakih 30 minuta.
Pecite oko 60-80 minuta.
Nakon potrebnog vremena pečenjea isključite rernu i dobro uvijte meso u aluminjumsku foliju i ostavite u toploj rerni još 30 minuta. Kad bude potpuno gotovo izvadite iz pleha.
Prilog: U istu mast dodajte krompir, količina po izboeu, isečen na velike kocke, iseckanu nanu, nekoliko strukova mente, iseckan mladi luk i pecite dok ne bude gotovo.
Za dobro pečenje jagnjećeg buta koristila sam termometar sa sondom i unutrašnja temperatura treba da pokazuje oko 80 do 90 stepeni.