Način pripreme
1. U zagrejanom maslinovom ulju i masti zapržite rebarca, kobasicu (prepolovljenu na dva dela) i celu glavicu belog luka, ali nemojte da je ljuštite (možete samo da sklonite gornji suvi sloj). Kada dobiju prijatnu boju, izvadite u tanjir pospite ruzmarnom i poklopite ili uvijte aluminijumskom folijom.
Osim rebarca i kobasice (ili krvavice) možete da koristite i drugo meso po vašem izboru, slaninica je takođe veoma pogodna.
2. U maloj šerpi na jaku vatru stavite da vri voda sa bujonom (ako koristite domaći - još bolje).
3. Zamesite mleveno meso sa malo soli, iseckanim peršunom, jednim čenom belog luka (svež ili narendan), biberom i pinjolama. Oblikujte dve izdužene ćuftice i spustite ih u kipući bujon na nekoliko minuta dok ne napravimo sledeći korak.
4. U masnoći od prženog mesa stavite drugi čen belog luka (laminiran), na srednju vatru, da ne pregori. Dodajte i paradajz pire i zapržite blago 2-3 minuta, nakon toga stavite pirinač (dobro opran od skroba) so i kurkumu.
5. Mešajte dok se pirinač blago ne proprži i upije aroma, nakon toga sipajte u glinenu posudu za pečenje.
6. Poređajte preko njega rebra i kobasicu, dve izdužene ćuftice i kružiće paradajza. U centar stavite celu glavicu belog luka.
7. Prelijte vrelim bujonom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.
8. Nakon što izvadite iz rerne, uvijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji bar 10 minuta pre serviranja.
9. Pri serviranju pospite peršunom i garnirajte sa parčencetom limuna.
Ko želi da iscedi limun preko pirinča, garantujem, da je tako još ukusniji!
Ovaj pirinač je suvlji, ne treba da se pretvori u kašu, zato je i količina bujona manja, ali razume se, sve je pitanje ukusa i ako volite mekši, povećajte količinu tečnosti.