Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pirinač u rerni»Pirinač u rerni u valensijskom stilu

Pirinač u rerni u valensijskom stilu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Pirinač u rerni u valensijskom stilu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Ko je rekao da su jela s pirinčem dosadna, definitivno nije probao naš predlog za pirinač na valensijski način"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 i 1/2 šolja
  • voda - 3 šolje
  • bujon - 1 kocka (od povrća ili mesa)
  • beli luk - 1 glavica + 2 čena
  • paradajz - 2 kriške
  • paradajz pire - 3 kašike
  • svinjska rebra - 4 komada (200 g)
  • mleveno meso - 100 - 150 g
  • kobasica - 200 g (ili krvavica)
  • ruzmarin - po ukusu
  • peršun - po ukusu
  • so - po ukusu
  • kurkuma po ukusu
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • mast - 1 kašika
  • pinjole - 1 kašika
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. U zagrejanom maslinovom ulju i masti zapržite rebarca, kobasicu (prepolovljenu na dva dela) i celu glavicu belog luka, ali nemojte da je ljuštite (možete samo da sklonite gornji suvi sloj). Kada dobiju prijatnu boju, izvadite u tanjir pospite ruzmarnom i poklopite ili uvijte aluminijumskom folijom.

Osim rebarca i kobasice (ili krvavice) možete da koristite i drugo meso po vašem izboru, slaninica je takođe veoma pogodna.

2. U maloj šerpi na jaku vatru stavite da vri voda sa bujonom (ako koristite domaći - još bolje).

3. Zamesite mleveno meso sa malo soli, iseckanim peršunom, jednim čenom belog luka (svež ili narendan), biberom i pinjolama. Oblikujte dve izdužene ćuftice i spustite ih u kipući bujon na nekoliko minuta dok ne napravimo sledeći korak.

4. U masnoći od prženog mesa stavite drugi čen belog luka (laminiran), na srednju vatru, da ne pregori. Dodajte i paradajz pire i zapržite blago 2-3 minuta, nakon toga stavite pirinač (dobro opran od skroba) so i kurkumu.

5. Mešajte dok se pirinač blago ne proprži i upije aroma, nakon toga sipajte u glinenu posudu za pečenje.

6. Poređajte preko njega rebra i kobasicu, dve izdužene ćuftice i kružiće paradajza. U centar stavite celu glavicu belog luka.

7. Prelijte vrelim bujonom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.

8. Nakon što izvadite iz rerne, uvijte aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji bar 10 minuta pre serviranja.

9. Pri serviranju pospite peršunom i garnirajte sa parčencetom limuna.

Ko želi da iscedi limun preko pirinča, garantujem, da je tako još ukusniji!

Ovaj pirinač je suvlji, ne treba da se pretvori u kašu, zato je i količina bujona manja, ali razume se, sve je pitanje ukusa i ako volite mekši, povećajte količinu tečnosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: