Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Penjurlija bez jaja

Penjurlija bez jaja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Penjurlija bez jaja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
26 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
56 min.
Porcije
8
"Nisu vam potrebna jaja da napravite tutmanik za sliku i priliku"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za dodatno mešenje
  • maslac - 50 g, istopljen
  • mast - 2 kašike, istopljena
  • ulje - 2 kašike
  • kvasac - 20 g, živ
  • kiselo mleko - 4 kašike, izvršite
  • voda - 300 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Aktivirajte kvasac u pola zagrejane vode sa kašičicom šećera.

Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje u sredini u njega stavite kiselo mleko (na sobnoj temperaturi) ostatak vode, ulje, narasli kvasac, mast i so.

Zamesite testo dodajući brašno, dok ne prestane da se lepi. Prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i mesite dok testo ne postane glatko - meko, ali nelepljivo. Oblikujte u loptu, namažite maslacem i ostavite da naraste jedan sat u toploj prostoriji i pokriveno čistom krpom.

2. Naraslo testo premesite na kratko i podelite na 4 jednaka dela. Svaki natopite u istopljeni maslac i razvijte u relativno tanku koru - ne previše finu, da se ne pokida zbog nedostatka jaja. Naprskajte sa još maslaca i rasporedite nadev od sira - smrvljenog, stavite toliko da bude ravnomerno za četiri kore.

3. Svaku koru uvijajte u rolat i zavijajte u oblik puža u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje ili prethodno podmazanu. Ostavite na toplom 30-40 minuta ili dok se ne podigne i ponovo naraste.

4. Ispecite penjurliju u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Čim ga izvadite iz rerne dok je još vruć namažite obilno maslacem i pokrijte čistom krpom na 10 minuta, nakon toga možete da odvijete i ostavite da se ohladi na rešetki.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: