Način pripreme
1. Aktivirajte kvasac u pola zagrejane vode sa kašičicom šećera.
Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje u sredini u njega stavite kiselo mleko (na sobnoj temperaturi) ostatak vode, ulje, narasli kvasac, mast i so.
Zamesite testo dodajući brašno, dok ne prestane da se lepi. Prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i mesite dok testo ne postane glatko - meko, ali nelepljivo. Oblikujte u loptu, namažite maslacem i ostavite da naraste jedan sat u toploj prostoriji i pokriveno čistom krpom.
2. Naraslo testo premesite na kratko i podelite na 4 jednaka dela. Svaki natopite u istopljeni maslac i razvijte u relativno tanku koru - ne previše finu, da se ne pokida zbog nedostatka jaja. Naprskajte sa još maslaca i rasporedite nadev od sira - smrvljenog, stavite toliko da bude ravnomerno za četiri kore.
3. Svaku koru uvijajte u rolat i zavijajte u oblik puža u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje ili prethodno podmazanu. Ostavite na toplom 30-40 minuta ili dok se ne podigne i ponovo naraste.
4. Ispecite penjurliju u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Čim ga izvadite iz rerne dok je još vruć namažite obilno maslacem i pokrijte čistom krpom na 10 minuta, nakon toga možete da odvijete i ostavite da se ohladi na rešetki.
Prijatno!