Način pripreme
U doboku posudu izmrvite sir viljuškom na veoma sitno, dodajte jaja i promešajte. Dodajte 1 kašičicu praška za peciva i sipajte toplu vodu, pa sve promešajte do homogene mase.
Istopite maslac i sa 1/3 premažite pravougaoni pleh dimenzija 30/20 cm. Otvorite pakovanje kora za pitu i odvojite 2 kore, koje će vam trebati za finiš gibanice.
Rasporedite 4 kore (jednu po jednu) na dno i zidove pleha, tako da sa svih strana kore malo vire.
Ostale kore (jednu po jednu) lagano zgužvajte i ubacujte u smesu od jaja dok ne potrošite kore. Nakon toga, uz pomoć viljuške, vadite kore i ravnomerno ih rasporedite u pleh kao nadev.
Odozgo, preko ovih kora, postavite 2 odvojene kore sa početka i prebacite unutra krajeve kora koji su virili sa svih strana pleha. Prelijte gibanicu preostalim istopljenim maslacem i nasecite sve na 4 jednaka dela po vertikali (ne u oblik krsta).
Posebno umutite jaje veoma dobro, dodajte sveže mleko i promešajte.
Ovom smesom prelijte pitu ravnomerno, ostavite je da malo odstoji i uključite rernu na 200 stepeni. Kada se rerna zagreje ubacite pleh u nju i pecite oko 20 minuta do lepe boje.
Gotovu gibanicu prekrijte krpom oko 10 minuta i nemojte je prskati vodom. Nasecite gibanicu, prvo po postojećim razrezima napravljenim pre pečenja, a zatim po horizontali, na kvadrate.
Poslužite toplo uz jogurt!