Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Originalni recept za gibanicu

Originalni recept za gibanicu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Originalni recept za gibanicu
Fotografije: Gabriel Todorov
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ovo nije obična pita - ovo je gibanica i nećete poverovati koliko je ukusna"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • maslac - 100 g, kravlji
  • sir - 400 g, tvrd
  • jaja - 3 komada
  • voda - 200 ml, topla
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • preliv
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U doboku posudu izmrvite sir viljuškom na veoma sitno, dodajte jaja i promešajte. Dodajte 1 kašičicu praška za peciva i sipajte toplu vodu, pa sve promešajte do homogene mase.

Istopite maslac i sa 1/3 premažite pravougaoni pleh dimenzija 30/20 cm. Otvorite pakovanje kora za pitu i odvojite 2 kore, koje će vam trebati za finiš gibanice.

Rasporedite 4 kore (jednu po jednu) na dno i zidove pleha, tako da sa svih strana kore malo vire.

Ostale kore (jednu po jednu) lagano zgužvajte i ubacujte u smesu od jaja dok ne potrošite kore. Nakon toga, uz pomoć viljuške, vadite kore i ravnomerno ih rasporedite u pleh kao nadev.

Odozgo, preko ovih kora, postavite 2 odvojene kore sa početka i prebacite unutra krajeve kora koji su virili sa svih strana pleha. Prelijte gibanicu preostalim istopljenim maslacem i nasecite sve na 4 jednaka dela po vertikali (ne u oblik krsta).

Posebno umutite jaje veoma dobro, dodajte sveže mleko i promešajte.

Ovom smesom prelijte pitu ravnomerno, ostavite je da malo odstoji i uključite rernu na 200 stepeni. Kada se rerna zagreje ubacite pleh u nju i pecite oko 20 minuta do lepe boje.

Gotovu gibanicu prekrijte krpom oko 10 minuta i nemojte je prskati vodom. Nasecite gibanicu, prvo po postojećim razrezima napravljenim pre pečenja, a zatim po horizontali, na kvadrate.

Poslužite toplo uz jogurt!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
51
40
30
20
11
Oceni: