Dinstane školjke sa mladim lukom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
100
659
22/05/2018
"Dok otvorite vino školjke su gotove - nazdravlje "
Priprema15 min.
Kuvanje5 min.
Ukupno20 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano93
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne
  • mladi luk - 7 - 8 zelenih pera + za posipanje (ili divlji luk 10 - 11 strukova)
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica ili po ukusu (u ljuspama)
  • biber - sveže mleven
  • limun - 1 komad
  • peršun - svež, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite dobro školjke od algi i tvrdih izrstaka po ljušturama. Bacite polomljene ili otvorene ako ima takvih. Operite, ocedite od vode i stavite u šerpu.

Oljuštite i isecite čenove belog luka na kriške i mladi luk na sitno i dodajte u školjke. Pospite začinima, so verovatno neće biti potrebnam jer se sadrži u slanoj morskoj vodi.

Iscedite sok od limuna i zajedno sa maslinovim uljem pospite odozgo.

Poklopite šerpu i stavite na jaku vatru, protresite s vremena na vreme oko 2-3 minuta.

Za to vreme školjke treba da se otvore, proverite ih, ako je još uvek većina zatvorena rastresite još nekoliko puta.

Gotove plodove mora sipajte u tanjir, prelijte sosićem, koji se odvojio tokom dinstanja i pospite sa još mladog luka i peršuna.

Servirajte i konzumirajte toplo.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar