Način pripreme
Urme potopite u vodu i neka prenoće tako, da dobro omekšaju.
Kada prenoće, onda ih ocedite, a 70 ml od vode, u kojoj su one bile, sačuvajte.
Uklonite koštice. Kada se potope, kožica urmi će nabubreti, tako da treba da se ljušti na mestima gde s eona nadigla.
Stavite ih u činiju, zajedno sa medom, vodom, vanilin šećerom, rumom i cimetom, po želji. Sve dobro ispasirajte ili izblendujte dok ne dobijete glatku smesu. Možete razrediti sa još vode, u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto.
Ako više volite slatko, onda dodajte još meda.
Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite. Može se konzumirati na razne načine - sa dvopekom, za kolače, a veoma se dobro kombinuje i sa mesom.
Lako se pravi, nije potrebno da se kuva i veoma je ukusno i korisno.
Prijatno!