Jagnjeće ćuftice u raskošnom sosu

24/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4249
"Opušteno možemo da kažemo da su ove jagnjeće ćuftice pravi proizvod kulinarske umetnosti "
Priprema35 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano40
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 600 g, od plećke
  • prezle - 3 kašike
  • jaja - 1 komad
  • crni luk - 1 glavica, crveni
  • pavlaka - 1 kašika
  • sos vorčester - 2 kašike
  • crvena papričica - 1 komad
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • nana - 2 kašike, svež
  • peršun - 1 kašika, svež
  • cimet - 1 - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • Za sos
  • masni bujon - 2 šolje
  • kukuruzni skrob - 2 kašike
  • čili sos - 4 kapi (po želji)
  • paradajz pire - 4 kašike, koncentrat
  • maslac - 40 g
  • med - 4 kašike
  • majčina dušica - sveže grančice
  • so
  • biber
  • Za salatu
  • salata hrastov list
  • bejbi spanać - listići
  • mladi luk
  • menta
  • majčina dušica
  • susam - zapečene semenke susama
  • semenke suncokreta - zapečene
  • čeri paradajz - 1 komad
  • Za dresing
  • med - 1 kašika
  • limun - sok od 1 komada
  • senf - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 5 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo jagnjeće meso od žila i tetiva i isečemo ga na krupne komade. Stavljamo ih u blender i sameljemo u mleveno meso.

U odgovarajuću posudu narendamo crveni luk, dodajemo crvenu papriku isečenu na male kocke, zelene začine, isečene na sitno, jaje, sos, pavlaku i mnogo dobro promešamo. Dodajemo i ostale suve arome - biber i alevu papriku, prezle, cimet i so po ukusu. Ponovo pomešamo sve sastojke i dodajemo ih u mleveno meso.

Zamesimo ga dobro, uvijemo folijom za sveže čuvanje i stavljamo u frižider na jedan dan.

Ostavljamo mleveno meso da odstoji na sobnoj temperaturu i od njega formiramo okrugle ćuftice veličine lopte za tenis.
Poređamo ih u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15-17 minuta.

Pripremamo sos, tako što u hladan mesni bujon dodajemo paradajz pire i ljuti sos. Mešamo dok ne postane glatko.

U zagrejanom tiganju istopimo maslac. Začinjavamo ga majčinom dušicom. Dodajemo u njega kukuruzni skrob uz neprestano mešanje, dok ne dobije zlatan odsjaj. Dodajemo postepeno bujon i mešamo energično žičanom mutilicom da se ne stvore grudvice.

Začinjavamo solju i biberom. Dodajemo preostali bujon i med. Smanjujemo temperaturu i ostavljamo sos da se redukuje.

Serviramo ćuftice tople, prelivajući ih sa malo sosa.

Ostatak sipamo u posudu za sos, koristeći ga neposredno pre konzumacije. Dopunjavamo jelo svežom zelenom salatom, serviranom u odvojenoj posudu, da se ne pomešaju ukusi medenog sosa i dresinga za salatu.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar