Način pripreme
1. Pečurke očistite i operite, a zatim i beli luk i šargarepu. Osušite ih i isecite na komadiće/kolutiće debljine 3-4 mm.
2. Stavite povrće u činiju i sipajte vodu i sirće - balzamiko i jabukovo, u kojem ste prethodno rastvorili so i šećer. Posipajte preko mirođiju i promešajte. Ako želite da ublažite sirće, onda možete dodati još vode i šećera.
3. Neka povrće odstoji u ovoj marinadi oko 2-3 sata i posle ga ocedite. Stavite ga u tegle ili u odgovarajuće staklene posude, koje ćete zatim zatvoriti i sipati maslinovo ulje. Ako ni ono nije dovoljno da se svi sastojci pokriju, onda dodajte još.
4. Dodajte krupno iseckan peršun i stavite u frižider na 5 sati.
5. Poslužite kao hladno predjelo ili kao garnir uz razna mesa ili uz ribu. Odlično meze uz bilo koje piće!
Savet: Maslinovo ulje, u kojem su bile namirnice, možete koristiti kao dresing za salate.
Ako imate veće količine, možete ga čuvati u maslinovom ulju u dobro zatvorenoj posudi do 2 sedmice.
Za sve one koji ne vole previše kiselo, onda preporučujemo da se pečurke i šargarepe ocede od marinade i onda operu čistom vodom, pre nego što se stave u maslinovo ulje.
Prijatno!