Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Grčki hlepčići sa ruzmarinom

Grčki hlepčići sa ruzmarinom

Grčki hlepčići sa ruzmarinom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
2
"Pusti grci, oni će te uvek iznenaditi nečim ukusnim - za dušu"

Potrebni sastojci

  • suvi kvasac - 1 kesica
  • topla voda - 200 ml
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • brašno - 500 g
  • ruzmarin - 2 struka, svež
  • maslac - za mazanje
  • beli luk - 1 čen
* merne jedinice

Način pripreme

Sipa se brašno u posudu za pečenje i u sredini se napravi udubljenje. Naliva se topla voda, dodaje se suvi kvasac, maslinovo ulje, so, šećer i viljuškom se dobro promeša.

Uzima se brašno da se dobije gusta kaša, na kraju se izmesi na kratko u srednje meko testo. Namaže se masnoćom, pokriva se folijom i ostavlha 30 minuta na toplom da naraste.

Gotovo testo se podeli na dva-tri dela i oblikuju se tanki hlepčići prema posudi za pečenje, mogu okrugli ili kao elipsa.

Stavljaju se na papir za pečenje, odozgo se mažu maslinovim uljem i nabodu se listići svežeg ruzmarina. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta.

Izvadi se iz rerne, maže se maslacem i natrlja se sa čenom belog luka.

Serviraju se topli, ali su ukusni i hladni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: