Sos Espanjol

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Sos Espanjol
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Sa ovim bogatim i aromatičnim sosom, svako parče mesa se pretvara u pravo kulinarsko remek-delo"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica, mala
  • praziluk - 1 struk
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • teleći bujon - 600 ml taman (ili goveđi)
  • brašno - 30 g
  • brendi - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Luk, šargarepu i praziluk sameljite. Prorpžite u ugrejanom maslinovom ulju 2 minuta. Druga varijanta je da isečete na parčiće i da zapržite (u tom slučaju vreme se povećava), a tek na kraju sve ispasirajte dok ne dobijete gladak sos. Možete raditi kako je vama lakše.

U prženo povrće, koje već lepo miriše, dodajte brašno odjednom i mešajte 1-2 minuta, nakon toga u delovima sipajte bujon i brendi, neprestano mešajte žicom. Dodajte so ako je potrebno, ali bi trebalo da je dovoljno soli u bujonu.

Smanjite vatru do minimuma i ostavite tako oko 20 minuta da se krčka. Na kraju možete pojačati da se tečnost redukuje, i da se zgusne do željene konsistencije.

Sos je izuzetno odgovara kombinacijama sa različitim vrstama mesa.

Osnova mu je taman teleći bujon, maslinovo ulje u brašno, a ostali sastojci mogu variratu. Na primer, ponekad se dodaje vino umesto brendija, a tkođe i luk i praziluk nedostaju. Ali meni je ovo najbogatija i najukusnija varijanta ovog aromatičnog sosa, sa kojim se svako parče mesa pretvara u kulinarsko remek-delo.

Probajte i neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: