Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice sa sosom os badema i pirinčem

Ćuftice sa sosom os badema i pirinčem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćuftice sa sosom os badema i pirinčem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Ćuftice su jasne, ali ovaj sos od badema nas je baš raspametio - raskošan je"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g (mešano - teleće/svinjsko)
  • luk - 1 manja glavica
  • beli luk - 1 čen
  • jaja - 1 komad
  • biber
  • kumin - po ukusu
  • peršun - po ukusu
  • so - po ukusu
  • bademi - 30 g, mleveni
  • brašno - za valjanje
  • ulje - za prženje
  • Za bademov sos
  • bademi - 60 g, sirovi, celi ili mleveni
  • beli luk - 3 čena
  • hleb - 2 kriške, relativno tanke
  • belo vino - 250 ml
  • voda - 350 ml
  • bujon - 1 kocka, teleći
  • lovorov list - 2 lista
  • kurkuma - po ukusu
  • so
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • Za garnirung od pirinča
  • pirinač - 150 g ( 1 šolja)
  • voda - 2, 5 polje
  • so
  • bujon - 1/2 kocke
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zamesite mleveno meso sa jajetom, bademima, iseckanim na sitno lukom, belim lukom i peršunom i začinite sa začinima. Ostavite da odstoji u frižideru bar jedan sat.

2.Mokrim rukama oblikujte loptice veličine tolike da stane u vašu šaku, uvaljajte svaku u brašno i ispržite u zagrejanom ulju dok ne dobije zlatnu preplanulost. Izvadite na kuhinjski ubrus koji apsorbuje masnoću.

3. Za sos zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapržite kriške hleba sa obe strane, zajedno sa čenovima belog luka - celim. Pazite da ne pregore. Izvadite iz masnoće i ostavite sa strane. Ako je hleb upio mnogo maslinovog ulja, dodajte još malo i zapržite cele bademe dok ne postanu blago zlatasti. (Pažnja; ako ih stavljate već samlevene, smanjite vatru na minimum, da ne zagore i zapecite ih samo nekoliko sekundi).

4. Hleb, beli luk i bademe stavite u duboku posudu i nalijte belo vino. Pasirajte u što je moguće finiju smesu. Sipajte je nazad u posudu na ringlu i nalijte vodu sa rastvorenim bujonom u njoj, stavite lovorove listove, kurkumu i so po ukusu. Mešajte dobro i ostavite da provri. Kuvajte na slaboj vatri 10 minuta, mešajući s vremena na vreme, da se ne zalepi i da ne zagori sos po dnu. Ako bude mnogo gust, sipajte još malo vode.

5. Stavite ćuftice i ostavite da se krčkaju zajedno sa sosom još 10-15 minuta.

6. Za pirinač stavite na jaku vatru vodu sa prstohvatom soli i pola kocke bujona. Čim provri sipajte pirinač, prethodno dobro opran. Poklopite i smanjite vatru na srednju. Kuvajte 10 minuta i nakon toga isključite ringlu, neka se krčka tako još 4-5 minuta, nakon toga sklonite i ne otvarajte poklopac još bar 7-8 minuta. Nakon toga je spreman za garniranje. Ako volite mekši pirinač, možete da povećate malo vreme kuvanja, kao i količinu vode.

7. Servirajte ćuftice, okupane u sosu i garnirane sa pirinčem, preko koga takođe možete da rasporedite malo sosa od badema.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: